Vinkkejä Tekla Structures -ohjelman käyttöönottoon ja mukauttamiseen

Tekla Structures
Not version-specific
Tekla Structures
ympäristö
Environment
Finland

Tässä artikkelissa on listattu keinoja, joilla voitte mukauttaa Tekla Structures -ohjelman juuri teidän mallinnustarpeisiinne sopivaksi. Mikäli firmassanne on useita Tekla-käyttäjiä niin suosittelemme nimittämään yhden henkilön pääkäyttäjäksi, joka ottaa vastuulleen firman oman mukautetun sisällön kehittämisen ja ylläpidon.

Tekla Structures environment eli ympäristö

Tekla Structures -ohjelman perusasennuksen lisäksi koneelle tulee asentaa myös ympäristö. Ympäristö pitää sisällään valmiita asetuksia ja sisältöä joka on lokalisoitu kyseisen alueen tarpeisiin. Mikäli teidän yrityksellänne ei ole omaa ympäristöä, niin suosittelemme ottamaan Finland ympäristön käyttöön.

Finland ympäristö

Finland ympäristö sisältää suomialueelle lokalisoidut valmiit asetukset ja säädöt, jotka helpottavat ohjelman käyttöä ja toimivat pohjana teidän omille mukautuksille.

Näihin kuuluvat muun muassa:

Finland ympäristön alta löytyy myös pdf-muodossa oleva Numerointisuositus -tiedosto, joka toimii esimerkkiohjeistuksena objektien nimeämiselle ja numeroinnille. Objektien johdonmukainen nimeäminen on tärkeää mallinnuksen aikana, sillä se pitää mallin siistinä ja jäsenneltynä sekä ehkäisee virheiden syntymistä. Lisäksi syötettyjä tietoja käytetään esimerkiksi objektien suodattamisessa.

Numerointisuositus löytyy oletuksena polusta: ..\ProgramData\Trimble\Tekla Structures\<asennetun Tekla-version numero>\Environments\Finland\

Tekla Warehouse -palvelu

Ympäristö sisältää vain lokalisoidut perusedellytykset mallinnukselle, mutta projektista riippuen saattaa tulla tarvetta asentaa myös esimerkiksi valmistajakohtaisia komponentteja, muilla alueilla käytettäviä profiileja, tai vaikkapa hyödyllisiä lisätyökaluja. Tällaiset sisällöt löytyvät erikseen ladattavina Tekla Warehouse -palvelusta.

Trimblen suomialueella on myös Warehousesta ladattavaa sisältöä, kuten erilaisia komponentteja ja katalogeja. Tuolta löytyy esimerkiksi kokoelma betonikomponentteja, jotka ovat aiemmin löytyneet Start model concrete -aloitusmallista. Suomialueen Warehouse-sisältö löytyy sivulta Tekla Warehouse - Trimble Solutions Oy Finland

Lisäksi suosittelemme katsastamaan betonielementtien mallinnusta kehittävän BEC-ryhmän oman Warehouse-kokoelman: Concrete (BEC)

Piirustuspohjien muokkaus

Ensimmäisiä mukautuksia Teklan käyttöönotossa on muokata valmiita piirustuspohjia oman yrityksen näköisiksi.

Mukautetun sisällön jakaminen firman sisällä

Projektiin tehtyjä muokkauksia, eli esimerkiksi valmiiksi tallennettuja asetuksia, suodattimia, piirustuspohjia tai profiileja pystyy jakamaan kätevästi firman sisällä ja eri projektien välillä. Tässä kaksi yleisimmin käytettyä tapaa.

Firmakansio

Firmakansion hyödyntäminen on tehokas tapa jakaa firman yhteistä sisältöä eri käyttäjien ja projektien välillä. Firmakansion kautta jaettavat tiedostot sijoitetaan verkkolevylle, johon kaikilla käyttäjillä on pääsy. Määrityksen jälkeen kaikilla käyttäjillä on yhteiset asetukset ja sisältö käytettävissä kaikissa projekteissa automaattisesti. Firmakansion ylläpitäminen on myös helppoa, sillä muokkaukset tehdään vain yhteen paikkaan, jolloin ne päivittyvät suoraan projekteille. Oheisella videolla esitetään firmakansion käyttöönotto vaiheittain.

Tekstimuotoiset ohjeet firmakansion luomiseen löytyy sivulta Creating a firm folder

Firmakansion lisäksi projektikohtaisia muokkauksia voi myös jakaa erillisen projektikansion kautta.

Model template eli aloitusmalli

Aloitusmalli on Tekla-mallista luotava mallipohja, jota voi käyttää uutta mallia luotaessa. Tällä tavoin luotu malli sisältää saman sisällön mitä aloitusmalliin on tallennettu valmiiksi. Mikäli aloitusmallia halutaan päivittää, se täytyy luoda uudestaan eikä aiemmalla aloitusmallilla luodut mallit päivity automaattisesti aloitusmallia muokattaessa. Tarkempia ohjeita aloitusmallin luomiseen löytyy sivulta Create model templates

Käyttöönottovinkkejä löytyy videomuodossa myös YouTube-kanavalta BIM-tiimin vastauksia asiakaskysymyksiin

Lisätietoa Teklan asennuksen hallinnoimisesta ja mukauttamisesta löytyy sivulta Manage Tekla Structures